Domácí křehké sušenky

 Přidáním různých ingrediencí připravíme na každé roční  jiný druh…

Jarní - fialkové - čerstvé květy fialek nebo s přidáním fialkového sirupu - probudí!

Letní – levandulové – čerstvé nebo sušené květy levandule - osvěží!

Podzimní – perníkové – perníkové koření – viz. foto - pohladí!

Zimní – skořicové – skořice a kakao - prohřejí!

Domaci_susenky_pernikove_koreni_2

levande

Ingredience

200 g českého poctivého másla (změklého)

270 g hladké pšeničné – nejlépe však pohankové mouky

50 g moučkového cukru – lépe však kokosového cukru:)

jeden vanilkový cukr s opravdovou vanilkou ( můžete vynechat )

1 polévková lžíce čerstvých nebo sušených květů fialky nebo levandule

nebo 1 čajová lžíce perníkového koření nebo skořice  – dle chuti…

levandule_pripprava

Postup

Nejprve nakrájíme máslo a utřeme s cukrem. Přidáme levandulové květy nebo koření. Máslo je nosičem chuti a tak je tento postup důležitý. Přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto.

Těsto rozdělíme na dvě části. Připravíme si potravinářskou folii na které ručně vytvarujeme válečky o průměru 3 – 5 cm a zabalíme jako bonbon.

Takto připravené těsto uložíme do lednice minimálně na hodinu nebo na celou noc.

Válečky rozkrájíme na kolečka cca 4- 5 mm a klademe na plech vyložený pečícím. Sušenky můžou být hladké nebo s obtiskem.

 Pečeme 10 – 15 minut v předehřáté  troubě na 180°C. Na závěr sušenky můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
levandule___

levandule_priprava_

 

Napsat komentář