Přidáním různých ingrediencí připravíme na každé roční jiný druh…
Jarní - fialkové - čerstvé květy fialek nebo s přidáním fialkového sirupu - probudí!
Letní – levandulové – čerstvé nebo sušené květy levandule - osvěží!
Podzimní – perníkové – perníkové koření – viz. foto - pohladí!
Zimní – skořicové – skořice a kakao - prohřejí!
Ingredience
200 g českého poctivého másla (změklého)
270 g hladké pšeničné – nejlépe však pohankové mouky
50 g moučkového cukru – lépe však kokosového cukru:)
jeden vanilkový cukr s opravdovou vanilkou ( můžete vynechat )
1 polévková lžíce čerstvých nebo sušených květů fialky nebo levandule
nebo 1 čajová lžíce perníkového koření nebo skořice – dle chuti…
Postup
Nejprve nakrájíme máslo a utřeme s cukrem. Přidáme levandulové květy nebo koření. Máslo je nosičem chuti a tak je tento postup důležitý. Přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto.
Těsto rozdělíme na dvě části. Připravíme si potravinářskou folii na které ručně vytvarujeme válečky o průměru 3 – 5 cm a zabalíme jako bonbon.
Takto připravené těsto uložíme do lednice minimálně na hodinu nebo na celou noc.
Válečky rozkrájíme na kolečka cca 4- 5 mm a klademe na plech vyložený pečícím. Sušenky můžou být hladké nebo s obtiskem.
