Dýňový koláč s tvarohem a špetkou voňavého koření

dynovy_kolac_recepty_z_farmarskeho_trhu_hanka_michopulu_jpg

Dýně mají úžasně povzbudivou barvu a s přidáním voňavého koření si nesmírně rozumí. Pro deštivé podzimní dny je tento Dýňový koláč s tvarohem a špetkou voňavého koření IDEÁLNÍ!

Recept na náplň je z kuchařky – Recepty z farmářského trhu od Hanky Michopulu. Přidala jsem navíc jen koření.

dynovy_kolac_dyne_koreni_hrebicek_kurkuma_latte_sonnentor

Ingredience

Na křehké těsto potřebujete:

250 g hladké celozrnné mouky

125 g másla

70 g cukru nebo nejlépe xylitolu

1 vejce nejlépe z domácího chovu

1 vrchovatou lžičku zakysané smetany

špetku soli

Na náplň potřebujete:

500 g dýně

50 g másla

4 žloutky

100 g cukru

400 g tvarohu

1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 sáček vanilkového cukru

šťáva z jednoho pomeranče

2 lžičky koření Kurkuma LATTE s vanilkou - tato výborná směs bio koření je sice určená na přípravu horkého nápoje, ale skvěle chutná i v tomto koláči…

1 lžičky mletého hřebíčku bio

2 lžičky mleté skořice bio

Postup

Příprava těsta:

Smíchejte cukr, špetku soli, mouku a následně přidejte nakrájené máslo a konečky prstů vypracujte drobenku, dále vmíchejte vajíčko a smetanu.

Vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte do lednice minimálně na 30 minut nebo klidně i přes noc.

Příprava náplně:

Dýni oloupejte a nakrájejte na kostičky, které krátce orestujte na másle, zalijte pomerančovou šťávou a nechte asi 10 minut dusit, vychladlé dýně rozmixujte tyčkovým mixérem.

Cukr šlehejte se žloutky, přidejte tvaroh, vanilkový cukr a opět prošlehejte a na závěr vmíchejte dýňové pyré.

(To dýňové pyré je TAK dobré – jak pro miminko! Připomíná mi to období, kdy jsem dcerce připravovala první dobroty.:)

Kulatou koláčovou formu vyložte pečícím papírem a vyložte rozváleným těstem dno propíchejte vidličkou a dejte na pár minut do mrazáku. To zabrání tomu, aby těsto vyběhlo.

Troubu předehřejte na 180C. Do připravené koláčové formy vlijte dýňovou náplň a dejte péct asi na 30 minut, poté stáhněte teplotu na 16C a pečte, dokud zkušební špejle nebude po vyndání suchá.

Dobrou chuť!

Další náš oblíbený recept od Hanky Michopulu je Koláč francouzské mámy – recept najdete zde.

dynovy_kolac_dyne_koreni_lichorericnice_krtecek dynovy_kolac_dyne_koreni_lichorericnice_detail

dynovy_kolac_dyne_koreni_kurkuma_latte_sonnentor

Napsat komentář