Dýně mají úžasně povzbudivou barvu a s přidáním voňavého koření si nesmírně rozumí. Pro deštivé podzimní dny je tento Dýňový koláč s tvarohem a špetkou voňavého koření IDEÁLNÍ!
Recept na náplň je z kuchařky – Recepty z farmářského trhu od Hanky Michopulu. Přidala jsem navíc jen koření.
Ingredience
Na křehké těsto potřebujete:
250 g hladké celozrnné mouky
125 g másla
70 g cukru nebo nejlépe xylitolu
1 vejce nejlépe z domácího chovu
1 vrchovatou lžičku zakysané smetany
špetku soli
Na náplň potřebujete:
500 g dýně
50 g másla
4 žloutky
100 g cukru
400 g tvarohu
1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 sáček vanilkového cukru
šťáva z jednoho pomeranče
2 lžičky koření Kurkuma LATTE s vanilkou - tato výborná směs bio koření je sice určená na přípravu horkého nápoje, ale skvěle chutná i v tomto koláči…
1 lžičky mletého hřebíčku bio
2 lžičky mleté skořice bio
Postup
Příprava těsta:
Smíchejte cukr, špetku soli, mouku a následně přidejte nakrájené máslo a konečky prstů vypracujte drobenku, dále vmíchejte vajíčko a smetanu.
Vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte do lednice minimálně na 30 minut nebo klidně i přes noc.
Příprava náplně:
Dýni oloupejte a nakrájejte na kostičky, které krátce orestujte na másle, zalijte pomerančovou šťávou a nechte asi 10 minut dusit, vychladlé dýně rozmixujte tyčkovým mixérem.
Cukr šlehejte se žloutky, přidejte tvaroh, vanilkový cukr a opět prošlehejte a na závěr vmíchejte dýňové pyré.
(To dýňové pyré je TAK dobré – jak pro miminko! Připomíná mi to období, kdy jsem dcerce připravovala první dobroty.:)
Kulatou koláčovou formu vyložte pečícím papírem a vyložte rozváleným těstem dno propíchejte vidličkou a dejte na pár minut do mrazáku. To zabrání tomu, aby těsto vyběhlo.
Troubu předehřejte na 180C. Do připravené koláčové formy vlijte dýňovou náplň a dejte péct asi na 30 minut, poté stáhněte teplotu na 16C a pečte, dokud zkušební špejle nebude po vyndání suchá.
Dobrou chuť!
Další náš oblíbený recept od Hanky Michopulu je Koláč francouzské mámy – recept najdete zde.